Грција утре гласа на европските и локалните избори кои добија карактер на парламентарни избори

во категоријата Регион

Речиси 10 милиони Грци, од кои половина милион се нови гласачи, утре ќе гласаат на европските и локалните избори во Грција. Иако граѓаните се повикани да изберат претставници во Европскиот Парламент, градоначалници, префекти и членови на општинските и регионални совети, во предизборниот период во Грција, утрешните избори добија карактер на парламентарни избори, јави дописничката на МИА од Атина.

Оваа карактеристика произлезе и од говорите на лидерите на политичките партии за време на предизборните митинзи низ цела Грција, но и од фактот што се први избори по четири години во кои земјата излезе од кризата и меморандумската политика што носеше мерки на штедење. Глас за доверба на владата и политиката што носи позитивни мерки за закрепнување на економијата и општеството бараше грчкиот премиер речиси од сите митинзи, глас за недоверба на владата и глас за промена, бараше лидерот на опозициската Нова демократија.

МИА

Извор: https://tv21.tv/mk